Karamelová žemlovka

Karamelová žemlovka

Karamelová žemlovka

Karamelová žemlovka 3.60/5 (72.00%) 5 votes

Ingredience - co budete potřebovat na karamelovou žemlovku

  • 4 šálky nakrájeného pečiva na kostky (starší rohlíky, veka, apod.)
  • 150g rozpuštěného másla
  • 200g hnědého cukru
  • 5 vajec
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky (ideálně plnotučného) mléka

Ingredience - co budete potřebovat na karamelový přeliv

  • 1 šálek bílého cukru
  • 6 lžic másla
  • 1/2 šálku kvalitní šlehačky

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na pekáč dejte nakrájené pečivo a potřeme ho rozpuštěným máslem. Posypeme trochou cukru (tak 50g) a pečeme dozlatova, přibližně 5-8 minut.
  2. V míse smíchejte vejce, 150g cukru, vanilkový extrakt a mléko, a velmi dobře promíchejte.
  3. Upečené pečivo dejte do zapékací mísy, kterou si vymažete máslem. Nalijte kapalnou směs na opečené pečivo a trochu ho stiskněte, aby se mohla mléčná směs pěkně vsáknout. Nechte to potom tak půl hodinky odpočívat.
  4. Pečeme ideálně ve vodní lázni při 180 stupních po dobu asi 30 až 35 minut, nebo dokud nebude žemlovka pěkně zlatavá.
  5. Nyní si připravíme karamelový přeliv. Dělejte ho raději v hlubším kastrolu, hodně to prská. Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte. Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte. Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu, až se vše zcela promíchá. Pak pěkně polijte žemlovku dle chuti.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*