Karamelová žemlovka
Karamelová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na karamelovou žemlovku
- 4 šálky nakrájeného pečiva na kostky (starší rohlíky, veka, apod.)
- 150g rozpuštěného másla
- 200g hnědého cukru
- 5 vajec
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky (ideálně plnotučného) mléka
Ingredience - co budete potřebovat na karamelový přeliv
- 1 šálek bílého cukru
- 6 lžic másla
- 1/2 šálku kvalitní šlehačky
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na pekáč dejte nakrájené pečivo a potřeme ho rozpuštěným máslem. Posypeme trochou cukru (tak 50g) a pečeme dozlatova, přibližně 5-8 minut.
- V míse smíchejte vejce, 150g cukru, vanilkový extrakt a mléko, a velmi dobře promíchejte.
- Upečené pečivo dejte do zapékací mísy, kterou si vymažete máslem. Nalijte kapalnou směs na opečené pečivo a trochu ho stiskněte, aby se mohla mléčná směs pěkně vsáknout. Nechte to potom tak půl hodinky odpočívat.
- Pečeme ideálně ve vodní lázni při 180 stupních po dobu asi 30 až 35 minut, nebo dokud nebude žemlovka pěkně zlatavá.
- Nyní si připravíme karamelový přeliv. Dělejte ho raději v hlubším kastrolu, hodně to prská. Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte. Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte. Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu, až se vše zcela promíchá. Pak pěkně polijte žemlovku dle chuti.