Meruňková žemlovka s mandlovým krémem
Meruňková žemlovka s mandlovým krémem
Ingredience - co budete potřebovat na meruňkovou žemlovku
- 450 g vypeckovaných, na kostičky nakrájených meruněk (asi 2 šálky)
- 150 g cukru
- 1 polévková lžíce kardamonu
- 2 lžičky čerstvého zázvoru, strouhaný
- 1 štamprle whiskey
- 4 vejce
- 700 ml plnotučného mléka
- 1 malý vanilkový lusk, nastrouhaný
- 1 bochník troustového chleba, staršího (nebo bagety, bílých rohlíků apod.), cca 8 šálků
- 100 g zlatých rozinek (nebo normálních)
- 3-4 lžíce rozpuštěného másla
Ingredience - co budete potřebovat na mandlový krém
- 300 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany
- 1 malý vanilkový lusk, nastrouhaný
- 50 g cukru
- 6 žloutků
- 2 lžíce mandlového extraktu
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- V malé misce smíchejte meruňky, 50 g cukru, kardamon a zázvor. Nechte odstát (macerovat) při pokojové teplotě po dobu 1 hodiny.
- Dejte pak toto ovoce a vodu z něj na malou pánev, přidejte bourbon (whiskey) a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vaříme, dokud konzistence nebude pěkně sirupovitá, asi 5 minut.
- Mezitím ve velké míse vymíchejte vejce, zbývající cca 100g cukru, mléko a vanilkový lusk. Přidejte kostky chleba a dobře promícháme, takže je chléb úplně nacucaný pudinkovou směsí. Nechte 10 minut pečivo nasát tolik tekutiny jak je to možné. Vmíchejte rozinky.
- Předehřejte troubu na 180 – 190 °C. Vymažte zapékací mísu máslem. Přidejte namočené kostky chleba a pokapeme trochu rozpuštěným máslem. Pečeme po dobu cca 45 minut, dokud nebude žemlovka pěkně zlatavá.
- Zatímco se žemlovka peče, můžete si udělat mandlový krém. Dejte mléko a smetanu do menšího hrnce a pomalu přivedeme k varu. Jakmile se začnou v na smetanové směsi děla bublinky, vypněte plotýnku a míchejte vanilkový lusk. Ve středně velké misce rozšleháme žloutky a cukr. Do žloutkové směsi vlijte trochu mléka a stále míchejte, to je sůležité. Vaječnou směs nalijte zpět do hrnce a směs vařte středně mírném ohni, dokud krém nezhoustne. Pak sundejte z plotýnky a vmíchejte v mandlový extrakt. Žemlovku podávejte přelitou trochou mandlového krému.