Meruňková žemlovka s mandlovým krémem

Meruňková žemlovka s mandlovým krémem

Meruňková žemlovka s mandlovým krémem

Meruňková žemlovka s mandlovým krémem 4.17/5 (83.33%) 6 votes

Ingredience - co budete potřebovat na meruňkovou žemlovku

  • 450 g vypeckovaných, na kostičky nakrájených meruněk (asi 2 šálky)
  • 150 g cukru
  • 1 polévková lžíce kardamonu
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru, strouhaný
  • 1 štamprle whiskey
  • 4 vejce
  • 700 ml plnotučného mléka
  • 1 malý vanilkový lusk, nastrouhaný
  • 1 bochník troustového chleba, staršího (nebo bagety, bílých rohlíků apod.), cca 8 šálků
  • 100 g zlatých rozinek (nebo normálních)
  • 3-4 lžíce rozpuštěného másla

Ingredience - co budete potřebovat na mandlový krém

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany
  • 1 malý vanilkový lusk, nastrouhaný
  • 50 g cukru
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce mandlového extraktu

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. V malé misce smíchejte meruňky, 50 g cukru, kardamon a zázvor. Nechte odstát (macerovat) při pokojové teplotě po dobu 1 hodiny.
  2. Dejte pak toto ovoce a vodu z něj na malou pánev, přidejte bourbon (whiskey) a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vaříme, dokud konzistence nebude pěkně sirupovitá, asi 5 minut.
  3. Mezitím ve velké míse vymíchejte vejce, zbývající cca 100g cukru, mléko a vanilkový lusk. Přidejte kostky chleba a dobře promícháme, takže je chléb úplně nacucaný pudinkovou směsí. Nechte 10 minut pečivo nasát tolik tekutiny jak je to možné. Vmíchejte rozinky.
  4. Předehřejte troubu na 180 – 190 °C. Vymažte zapékací mísu máslem. Přidejte namočené kostky chleba a pokapeme trochu rozpuštěným máslem. Pečeme po dobu cca 45 minut, dokud nebude žemlovka pěkně zlatavá.
  5. Zatímco se žemlovka peče, můžete si udělat mandlový krém. Dejte mléko a smetanu do menšího hrnce a pomalu přivedeme k varu. Jakmile se začnou v na smetanové směsi děla bublinky, vypněte plotýnku a míchejte vanilkový lusk. Ve středně velké misce rozšleháme žloutky a cukr. Do žloutkové směsi vlijte trochu mléka a stále míchejte, to je sůležité. Vaječnou směs nalijte zpět do hrnce a směs vařte středně mírném ohni, dokud krém nezhoustne. Pak sundejte z plotýnky a vmíchejte v mandlový extrakt. Žemlovku podávejte přelitou trochou mandlového krému.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*