
Ostružinová žemlovka
Ostružinová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na ostružinovou žemlovku
- 1 bochník chleba, nebo bagety či rohlíky (nakrájíme na kostky)
- 2 šálky čerstvých nebo mražených ostružin
- 1 šálek smetany
- 4 šálky plnotučného mléka
- 6-8 velkých vajec
- 150-200g cukru (dle chuti)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- Špetka soli
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Nakrájejte pečivo na kostky. Dejte kostky chleba a ostružiny do zapékací misky a promícháme, aby ostružiny a pečivo byly naskládány rovnoměrně.
- Ve velké míse rozšleháme smetanu, plnotučné mléko, vejce, cukr, vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek a špetku soli.
- Nalijte tuto směs na chlebové (či bagetové) kostky. Zakryjte a necháme uležet a nasáknout po dobu nejméně 1-2 hodiny.
- Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Pečeme odkryté po dobu cca 45 minut – prostě dozlatova.
- Před podáváním nechte tak 10-20 minut vychladnout.