
Žemlovka z loupáků
Žemlovka z loupáků
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku z loupáků
- 10-12 ks klasických sladkých loupáčků s mákem (kus cca 40g)
- 7-8 středně velkých jablek
- 1/2 litru mléka (plnotučného)
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- skořici, máslo a cukr krupice
- 3/4 l mléka na namočení loupáčků
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Loupáčky si nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Máčíme je ve vlažném oslazeném mléce, vymačkáme a pokládáme do malé zapékací mísy, která je vymazaná máslem. Doporučujeme použít menší zapékací mísu. Recept bude na 3 vrstvy.
- Na loupáčky dáme část nahrubo nastrouhaných a oloupaných jablek. Pokud mají jablka hodně šťávy, částečně jí vymáčkněte. Posypeme skořicí a cukrem. Polijeme půlkou a uvařeného pudinku.
- Dáme další část loupáků, jablek a zbytek pudinku. Prostě postupujte jako u první vrstvy a děláte vrstvy další.
- Poslední vrstva bude z loupáčků a nahoru nakrájejte několik plátků másla.
- Pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů asi 40-45 minut na spodním roštu. Pamatujte na to, že každému peče trouba jinak, tak to raději hlídejte.