Žemlovka z vánočky s mandlovým mlékem
Žemlovka z vánočky s mandlovým mlékem
Ingredience - co budete potřebovat žemlovku z vánočky
- 1-2 vánočky (podle velikosti)
- 3 vaječné žloutky
- 500 ml mandlového nebo kokosového mléka
- 50 g kokosového nebo arašídového másla
- 1 kg jablek
- hnědý cukr, skořici
- špetku soli
Ingredience - co budete potřebovat na tvarohovou náplň
- 500 g sýru ricotta nebo tvarohu
- kůra z jednoho citronu
- 3 vaječné žloutky
- 1 PL hnědého cukru
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Vánočku nakrájíme na plátky a namočíme v mléce rozšlehaném se žloutky a s cukrem. Když se mléko vsákne, poklademe řezy vánočky na vymazaný a strouhankou vysypaný plech a pokropíme rozpuštěným máslem.
- Pak navrstvíme tvaroh rozmíchaný se žloutky, s cukrem a s nastrouhanou citronovou kůrou. Na něj naskládáme nastrouhaná jablka, která posypeme cukrem a skořicí. Ty přikryjeme namočenou vánočkou.
- Pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě při teplotě 190-200 °C přikryté alobalem, pak odkryjeme a ještě dopečeme 10 minut, aby vrch žemlovky byl pěkně dozlatova.
- Pokud chceme žemlovku se sněhem na vrchu, z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli a přidáme lžíci cukru. Došleháme, rozetřeme na žemlovku a dáme ještě na dopéct 10 minut do trouby, jejíž teplotu snížíme na 150 °C, aby sníh na povrchu pěkně zrůžověl.