Borůvková žemlovka s cheesecake náplní
Borůvková žemlovka s cheesecake náplní
Ingredience - co budete potřebovat borůvkovou žemlovku
- 6 šálků starších rohlíků nakrájených na kostky
- 2 šálky borůvek (čerstvé nebo mražené)
- 1/2 šálku krájených mandlí
- 3 šálky plnotučného mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- Trocha javorového sirupu nebo medu
- Špetka soli
Ingredience - co budete potřebovat na náplň
- 1 balení (250 g), smetanového sýru
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Máslem vymažte zapékací mísu a dejte ji chvíli stranou.
- Ve středně velké míse udělejte mléko-vaječnou směs: smíchejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo, javorový sirup (nebo trochu medu) a sůl a šlehejte, dokud nebude vše pořádně promícháno.
- V jiné malé misce si udělejte směs z cheesecake: rozbijte smetanový sýr vidličkou, přidejte cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu a dobře promíchejte.
- Naskládejte polovinu kostek z rohlíku do spodní části zapékací mísy, na to dejte potom 1 šálek borůvek. Pomocí lžičky přidejte cheesecake směs a udělejte pěknou vrstvu. Pak zase dejte zbývající kostky pečiva a následuje druhý šálek borůvek.
- Nalijte na to mléčnou směs. Ujistěte se, že všechny kostky pečiva se navlhčí (pomožte tomu špachtlí v případě potřeby). Nechte po dobu alespoň 1 hodinu (nebo až do 24 hodin), v chladničce.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Posypeme žemlovku mandlemi. Přikryjte pokličkou (nebo fólií či alobalem) a pečte 30 minut. Pak dejte pokličku (fólii či alobal) pryč a pokračovat v pečení po dobu dalších 15-20 minut, dokud horní vrstva nebude nafouknutá a pěkně zlatavá. Po vytáhnutí nechte chladnout po dobu alespoň 10 minut.