Čokoládová žemlovka
Čokoládová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na čokoládovou žemlovku
- 1 vánočka nebo sladký toastový chléb,
- 100 g rozpuštěného másla,
- 250 ml sladké smetany,
- 350 ml mléka,
- 4 vejce,
- 120 + 50 g čokolády na vaření,
- 50 g moučkového cukru, případně více podle chuti,
- kousek másla na vymazání nádoby
- nasekané mandle na posypání
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Vánočku nakrájíme na plátky, nebo natrháme na stejně velké kousky. Do máslem vymazané keramické nádoby poklademe kousky vánočky a polijeme je rovnoměrně rozpuštěným máslem.
- V hrnci zahřejeme smetanu s mlékem a cukrem, až začne vřít, vypneme vařič .. Přidáme nalámanou čokoládu (120 g) a mícháme, dokud se nerozpustí. Necháme vychladnout a přišleháme vejce.
- Vylijeme část tekutiny rovnoměrně na vánočku, necháme pár minut nasáknout a poté vylijeme zbytek.
- Zbytek čokolády posekáme na malé kousky a posypeme ní povrch žemlovky.
- Pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia asi 40-45 minut.
- Nakonec posypeme nasekanými mandlemi.
- Podáváme se šlehačkou a čerstvým ovocem, nebo podle chuti i se zmrzlinou.