Hrušková žemlovka s brusinkami
Hrušková žemlovka s brusinkami
Ingredience - co budete potřebovat na hruškovou žemlovku s brusinkami
- 5 natrhaných sladkých rohlíků na malé kousky
- 2-3 zralé hrušky, nakrájené, vypeckované
- 1/2 šálku sušených brusinek
- 3 vejce
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1 šálek smetany ke šlehání nebo smetany
- 100g cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- Špetka soli
- Máslo
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Vymažte zapékací mísu troškou másla.
- Naskládejte tam kousky sladkých rohlíků (dá se použít i briošky nebo toustový chléb). Ty pomažte trošku máslem. Pak dejte vrstvu hrušek a brusinek. Pak opět dejte zbývající sladké rohlíky (briošky).
- Ve velké míse rozbijte vejce, pak přidejte mléko, smetanu, cukr, vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek, sůl a pomocí metly vyšlehejte. Nalijte tuto směs přes sladké pečivo a ovoce v zapékací míse.
- Nechte tak hodinku či dvě (ideálně ještě déle) nasáknout pečivo mlékem.
- Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Pečeme žemlovku po dobu 35-45 minut. Kontrolujte až bude žemlovka pěkně zlatavá. Cca 30 minut pečte přikryté alobalem, pak 10-15 minutek bez něj. Nechte vychladnout po dobu alespoň 10 minut před podáváním.