Hrušková žemlovka s brusinkami

Hrušková žemlovka s brusinkami

Hrušková žemlovka s brusinkami

Hrušková žemlovka s brusinkami 4.71/5 (94.29%) 7 votes

Ingredience - co budete potřebovat na hruškovou žemlovku s brusinkami

  • 5 natrhaných sladkých rohlíků na malé kousky
  • 2-3 zralé hrušky, nakrájené, vypeckované
  • 1/2 šálku sušených brusinek
  • 3 vejce
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 1 šálek smetany ke šlehání nebo smetany
  • 100g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • Máslo

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Vymažte zapékací mísu troškou másla.
  2. Naskládejte tam kousky sladkých rohlíků (dá se použít i briošky nebo toustový chléb). Ty pomažte trošku máslem. Pak dejte vrstvu hrušek a brusinek. Pak opět dejte zbývající sladké rohlíky (briošky).
  3. Ve velké míse rozbijte vejce, pak přidejte mléko, smetanu, cukr, vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek, sůl a pomocí metly vyšlehejte. Nalijte tuto směs přes sladké pečivo a ovoce v zapékací míse.
  4. Nechte tak hodinku či dvě (ideálně ještě déle) nasáknout pečivo mlékem.
  5. Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Pečeme žemlovku po dobu 35-45 minut. Kontrolujte až bude žemlovka pěkně zlatavá. Cca 30 minut pečte přikryté alobalem, pak 10-15 minutek bez něj. Nechte vychladnout po dobu alespoň 10 minut před podáváním.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*