Hrušková žemlovka s vanilkovým přelivem
Hrušková žemlovka s vanilkovým přelivem
Ingredience - co budete potřebovat na hruškovou žemlovku
- 180-200g dní starý croissantů, nebo jiného sladkého pečiva (nakrájíme na větší kousky)
- 3 zralé hrušky, nakrájíme na kousky velikosti sousta
- 1/2 šálku krájených mandlí
- 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 1/4 šálku mléka
- trocha medu nebo javorového sirupu
- 3 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- trocha mleté skořice
- trocha muškátového oříšku
- trocha mletého zázvoru
- trocha mletého hřebíčku
Ingredience - co budete potřebovat na vanilkový krém
- 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 3 žloutky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- trocha vanilkového extraktu
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Vymažte si zapékací mísu máslem.
- Dejte nakrájené croissanty do připravené zapékací misky a na ně kousky hrušek a krájené mandle. Zatlačte hrušky tu a tam do pečiva, aby byly pěkně spojeny.
- V malé misce rozšleháme spolu smetanu, mléko, javorový sirup (nebo med), vejce, vanilku a koření. Nalijte tuto směs na croissanty a hrušky. Nebojte se naklopit zapékací misku, abyste se ujistili, že směs se rovnoměrně rozlije.
- Nechte takto naplněnou mísu odpočívat při pokojové teplotě po dobu 30 minut, což umožní, aby croissanty nasály krém. (Tip: Když budete čekat, je to dobrý čas, pro přípravu vanilkového krému – viz níže).
- Předehřejte troubu na 180 °C. Pečeme žemlovku po dobu asi 30-35 minut, až je pěkně dozlatova. Nechte trochu vychladnout a můžete podávat.
- Pokud budete dělat vanilkový krém, dejte do malého hrnce smetanu a vanilkový extrakt a dejte na plotnu na střední teplotu. Ohřejte těsně pod bodem varu.
- Zatímco se vanilkový krém zahřívá, rozšleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob spolu ve středně velké míse. Jakmile se krém je připraven (objeví se první malinké bubliny), velmi pomalu nalijte smetanovou směs do žloutkové směsi (za stálého míchání). Pak vraťte vše do rendlíku a opět zahřejte.
- Pokračujte ve šlehání, dokud směs nezhoustne na krásný krém – k tomu dojde, jakmile se směs dostane téměř do bodu varu.
- Pak zalijte žemlovku a můžete podávat perfektní jídlo.