Jablečná žemlovka s vanilkovým přelivem
Jablečná žemlovka s vanilkovým přelivem
Ingredience - co budete potřebovat na tuto jablečnou žemlovku
- 200g másla
- 1 balíček tvarohu
- 5 jablek
- 5 housek nebo rohlíků
- 100 g rozinek
- 100g slunečnicových semínek
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 KL skořice
- citronová kůra
- 200 ml mléka
Ingredience - co budete potřebovat na vanilkový přeliv
- 100 g cukru krystal
- 400 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Tvaroh smícháme spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Housky nakrájíme na plátky a namočíme je v misce s mlékem. Pak s nimi vyplníme dno zapékací formy.
- Na vrstvu housek rozetřeme tvaroh a pak ji zakryjeme vrstvou jablek, posypeme rozinkami, skořicí a slunečnicovými semínky. Takto budeme pokračovat, dokud se nám neminou všechny suroviny. Zakončíme houskou, kterou pokryjeme pláty másla. Pečeme v předehřáté troubě do zlata.
- Vanilkový přeliv si připravíme z 300 ml mléka, které přivedeme k varu. V šálku smícháme zbylé mléko, cukr a vanilkový prášek a nalijeme ho do vroucího mléka. Za stálého míchání vaříme, dokud nám pudink pěkně nezhoustne.
- Žemlovku posypeme moučkovým cukrem a podáváme ji prolitou vanilkovým pudinkem.