Jahodová žemlovka
Jahodová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na jahodovou žemlovku
- 1 bochník toustového chleba
- 5 lžic másla
- 400g jahod
- 200g cukru
- 100g čokoládových lupínků
- 1 litr plnotučného mléka
- 4 velké vejce
- 5 žloutků
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Namažte 4 lžíce másla na jednu stranu každého z krajíců chleba. Dejte tyto namazané krajíce namazanou stranou nahoru do zapékací mísy a pečeme 10 – 15 minut, nebo dokud nebudeou chleby lehce opečené.
- Do mísy dejte jahody a posypte je lehce cukrem (2 lžícemi cukru cca).
- Jakmile je chléb opečený, snižte teplotu trouby na 160 °C. Vytáhněte opečený toustový chlém a rozkrojte ho příčně to trojúhelníků.
- Zbývajícím máslem vymažte zapékací mísu. Vložte na dno mísy chleba. Dejte pocukrované jahody na chleba po celé délce mísy (dle chuti). Pokud máte chuť, dejte na jahody i čokoládové lupínky (nemusí být). Na to pak zase opečený chléb.
- Ve velkém kastrolu zahřejte plnotučné mléko a zbývající cukr. Směs zahřejte a stále míchejte dokud se cukr nerozpustí (nevařte, jen zahřejte!)
- Ve středně velké míse rozbijte vejce a přidejte vaječné žloutky, a vanilkový extrakt a řádně promíchejte. Přilijte horkou mléčnou směs do vaječné směsi. Pak nalijte tuto mléčno-vaječnou sněs (třeba přes síto) do zakékací mísy na chléb. Posypeme zbývajícími čokoládovými lupínky.
- Dejte misku do pekáče s vodou v troubě a pečte 35 až 40 minut, prostě pěkně dozlatova (sem tam zkontrolujte). Odstraňte z vodní lázně a podávejte teplé, při pokojové teplotě nebo můžete chlazené. Prostě dle chuti.