Jednoduchá sýrová žemlovka
Jednoduchá sýrová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na sýrovou žemlovku
- 6 rohlíků (nebo housek)
- 1/4 litru mléka
- 100 g másla
- strouhanka
- 3 vejce
- 250 g sýra dle chuti, ideálně ementálový typ
- petrželka
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Housky nebo rohlíky nakrájíme na plátky, navlhčíme mlékem a skládáme do dobře vymazaného a vysypaného plechu. Místo plechu můžeme použít i dortovou formu na pečení.
- Vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem, pokapeme máslem a posypeme petrželkou.
- Pak dáme zase vrstvu housky, sýr a petrželku. Na povrchu zůstanou plátky housky. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby.
- Po krátkém zapečení zalijeme žemlovku vejci rozmíchanými s mlékem a povrch posypeme zbytkem sýra. Pečeme tak dlouho až je povrch zbarvený dozlatova, cca tak 25 minutek.
- Podáváme s nakrájenou zeleninou.