Klasická šťavnatá jablečná žemlovka
Klasická šťavnatá jablečná žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na jablečnou žemlovku
- 4 starší rohlíky
- 500 ml mléka
- 500 g nastrouhaných jablek
- 20 g rozinek
- 2 ks vejce
- 2 PL moučkového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks skořicový cukr
- trochu másla a strouhanky na vymazání a vysypání zapékací mísy
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Rohlíky nakrájíme na tenké plátky a navlhčíme mlékem s rozšlehanými vajíčky a cukrem. Jablka očistíme a nastrouháme.
- Ohnivzdornou zapékací mísy vymažeme a vysypeme strouhankou. Na dno poklademe rohlíky, na ně rozložíme jablka, posypeme polovinou vanilkového cukru a skořicovým cukrem.
- Zakryjeme navlhčenými rohlíky a znovu poklademe jablka, která posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a očištěnými, v horké vodě umytými rozinkami. Nakonec uložíme zbytek mokrých rohlíků a upečeme. Pečeme cca 30min na 170 stupňů.