Malinová žemlovka
Malinová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat malinovou žemlovku
- 400 ml plnotučného mléka
- 400 ml smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 vajec + 1 žloutek (velký)
- 150g cukru krupice
- 250g starších bílých rohlíků nebo briošky nakrájíme na plátky 1,5 cm tlusté
- 50 g másla
- 350g malin
- 100 ml whisky (nemusí být)
- troška moučkového cukru
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Přiveďte mléko, smetanu a špetku soli do varu. Vypněte plotnu a přidejte vanilkový extrakt.
- Rozbijte vejce do mísy, přidejte jeden žloutek a cukr. Do toho nalijte mléčnou směs a nezapomeňte stále míchat.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Vemte nakrájené bílé rohlíky a namažte je máslem. Skládejte je na dno zapékací mísy. Trochu je polijte mléčnou směsí, aby ji nasákly. Na to dejte maliny dle chuti a může polít trošičkou whisky (pokud máte chuť).
- Vemte zbytek rohlíků a nechte je nasáknout mléčnou směsí. Pak je dejte opět nahoru. Na to opět trochu malin.
- Dejte takto naskládanou žemlovku na vyšší zapékací plech a zalijeme to vařící vodou okolo misky (tak do poloviny). Pečeme takto 40 až 45 minut, dokud nebude žemlovka na povrchu zlatavá. Nechte vychladnout, můžete posypat moučkovým cukrem.