Ořechová žemlovka
Ořechová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na ořechovou žemlovku
- 1 sendvičový chleba (nebo velká bageta),
- 400 ml mléka,
- 80g krystalového cukru,
- 1 žloutek,
- sůl,
- kůra z 1 citronu,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 150 g mletých vlašských ořechů,
- 80 g moučkového cukru,
- 40 g másla
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Sendvičový chleba (nebo bagetu) nakrájíme na plátky silné asi 1 cm a vyložíme jím formu na zapékání.
- V misce rozšleháme mléko se žloutkem, s cukrem, se špetkou soli, s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Směs nalijeme na sendvič či bagetu, aby nasákla.
- Na sendvičový chleba či bagetu nasypeme ořechy s cukrem. Vrch pokapeme rozpuštěným máslem.
- Formu vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme do zlatohněda. Zapékáme na 170-180 stupňů cca 25 minut. Podáváme s ovocným kompotem.