Ovocná žemlovka s jablky
Ovocná žemlovka s jablky
Ingredience - co budete potřebovat na ovocnou žemlovku s jablky
- 400g toustového chleba,
- 100 g másla,
- 6 žloutků,
- 130 g moučkového cukru,
- 2 balíčky vanilkového cukru,
- strouhaná kůra z 1 limety,
- špetka soli,
- 400 ml mléka,
- 800 g jablek,
- 2 balíčky skořicového cukru,
- 50 g rozinek,
- 50 ml rumu,
- tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy,
- rozpuštěné máslo na polití,
- moučkový cukr na posypání
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Rozinky namočíme v rumu. Jablka omyjeme a nahrubo nastrouháme.
- Mléko ohřejeme, rozpustíme v něm máslo a přidáme rozšlehané žloutky a cukr. Přidáme limetovou kůru a špetku soli.
- Polovinu toustového chleba zlehka ponamáčíme v ochuceném mléce a poklademe do vymazané a strouhankou vysypané formy na zapékání.
- Na chlebovou vrstvu naneseme strouhaná jablka. Pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem. Přidáme rozinky i s rumem. Druhou polovinu chleba ponamáčíme v mléce a poklademe na jablka.
- Vrch žemlovky polijeme zbylým mlékem. Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 25 minutách odkryjeme a dopečeme do zlatohněda (cca dalších 10 minut).