Pomerančová žemlovka s brusinkami
Pomerančová žemlovka s brusinkami
Ingredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami
- 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety)
- hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti)
- Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pomerančový likér), jako náhrada může být horký pomerančový džus
- 2 vejce
- 1 šálek mléka
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
Ingredience - co budete potřebovat na přeliv
- 1/3 šálku čerstvé pomerančové šťávy (pro krémovější omáčku, použijte 1/8 šálku pomerančového džusu a 1/4 šálku smetany)
- 1/4 šálku másla
- 1/3 šálku hnědého cukru
- 1 lžíce Grand Marnier (volitelně)
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na 190 stupňů.
- Dejte brusinky do malé, hluboké misky nebo hrnku, a polijte Grand Marnier (nebo horkým pomerančový džusem).
Nechte máčet rozinky po dobu nejméně dvou hodin (ideálně přes noc). - Dejte kostky chleba do misky, pak je posypeme brusinkami a zalijeme likérem.
- V malé misce nebo džbánku, rozbijte dvě vejce, přidejte mléko, smetanu, cukr a pomerančovou kůru, a pěkně všechny tyto ingredience promíchejte. Nalijte tuto směs na chlebové kostky s brusinkami.
- Nechte tuto směs odpočívat asi tak po dobu půl hodiny až 1 hodiny, pak pečeme 30 až 35 minut, nebo dokud žemlovka nebude mírně nafouklá a nebude mít zlatavou barvu.
- Zatímco se žemlovka peče, udělejte si pomerančový přeliv (omáčku). Rozpusťte máslo v malém hrnci, přidáme hnědý cukr, pomerančovou šťávu (a smetanu, pokud používáte). Nechte povařit asi 5 nebo 6 minut, pak vypněte plotýnku a přidejte Grand Marnier.
- Podáváme žemlovku ještě teplou, s teplou pomerančovou omáčkou.