Pomerančová žemlovka s brusinkami

Pomerančová žemlovka s brusinkami

Pomerančová žemlovka s brusinkami

Pomerančová žemlovka s brusinkami 4.33/5 (86.67%) 6 votes

Ingredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami

  • 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety)
  • hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti)
  • Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pomerančový likér), jako náhrada může být horký pomerančový džus
  • 2 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry

Ingredience - co budete potřebovat na přeliv

  • 1/3 šálku čerstvé pomerančové šťávy (pro krémovější omáčku, použijte 1/8 šálku pomerančového džusu a 1/4 šálku smetany)
  • 1/4 šálku másla
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1 lžíce Grand Marnier (volitelně)

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
  2. Dejte brusinky do malé, hluboké misky nebo hrnku, a polijte Grand Marnier (nebo horkým pomerančový džusem).
    Nechte máčet rozinky po dobu nejméně dvou hodin (ideálně přes noc).
  3. Dejte kostky chleba do misky, pak je posypeme brusinkami a zalijeme likérem.
  4. V malé misce nebo džbánku, rozbijte dvě vejce, přidejte mléko, smetanu, cukr a pomerančovou kůru, a pěkně všechny tyto ingredience promíchejte. Nalijte tuto směs na chlebové kostky s brusinkami.
  5. Nechte tuto směs odpočívat asi tak po dobu půl hodiny až 1 hodiny, pak pečeme 30 až 35 minut, nebo dokud žemlovka nebude mírně nafouklá a nebude mít zlatavou barvu.
  6. Zatímco se žemlovka peče, udělejte si pomerančový přeliv (omáčku). Rozpusťte máslo v malém hrnci, přidáme hnědý cukr, pomerančovou šťávu (a smetanu, pokud používáte). Nechte povařit asi 5 nebo 6 minut, pak vypněte plotýnku a přidejte Grand Marnier.
  7. Podáváme žemlovku ještě teplou, s teplou pomerančovou omáčkou.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*