Rybízová žemlovka

Rybízová žemlovka

Rybízová žemlovka

Rybízová žemlovka 4.57/5 (91.43%) 7 votes

Ingredience - co budete potřebovat na rybízovou žemlovku

  • 220 g rybízu,
  • 3 starší housky, nebo rohlíky
  • 2 dcl mléka,
  • 90 g másla nebo Hery,
  • 75 g cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu,
  • 3 vejce,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 1-2 cl moučkového cukru,
  • máslo k vymazání formy.

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Rybíz očistíme, opláchneme a necháme dobře okapat. Pečivo nakrájíme na tenké plátky, mléko ohřejeme.
  2. Na horkém tuku (asi 3PL) – opečeme nakrájené plátky housek z obou stran dozlatova. Opečené housky poukladáme do mísy a zalijeme teplým mlékem.
  3. Zbytek másla, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru utřeme spolu na krém. Z vajíček oddělíme žloutky od bílků a všechny 3 žloutky postupně přimícháme do krému. Přidáme větší část mletých mandlí a housky namočené v mléce.
  4. Směs promícháme a nakonec přimícháme zlehka i tuhý sníh z bílků.
  5. Zapékací formu vymažeme a vysypeme ji odloženými mletými mandlemi. Polovinu ovoce dáme do formy, přikryjeme ji rohlíkovou hmotou a navrch nasypeme ostatní ovoce. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut. Ještě horkou upečenou žemlovku posypeme moučkovým cukrem a při podávání porce přelijeme ovocným sirupem.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*