Rybízová žemlovka
Rybízová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat na rybízovou žemlovku
- 220 g rybízu,
- 3 starší housky, nebo rohlíky
- 2 dcl mléka,
- 90 g másla nebo Hery,
- 75 g cukru,
- 1 vanilkový cukr,
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu,
- 3 vejce,
- 100 g mletých mandlí,
- 1-2 cl moučkového cukru,
- máslo k vymazání formy.
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Rybíz očistíme, opláchneme a necháme dobře okapat. Pečivo nakrájíme na tenké plátky, mléko ohřejeme.
- Na horkém tuku (asi 3PL) – opečeme nakrájené plátky housek z obou stran dozlatova. Opečené housky poukladáme do mísy a zalijeme teplým mlékem.
- Zbytek másla, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru utřeme spolu na krém. Z vajíček oddělíme žloutky od bílků a všechny 3 žloutky postupně přimícháme do krému. Přidáme větší část mletých mandlí a housky namočené v mléce.
- Směs promícháme a nakonec přimícháme zlehka i tuhý sníh z bílků.
- Zapékací formu vymažeme a vysypeme ji odloženými mletými mandlemi. Polovinu ovoce dáme do formy, přikryjeme ji rohlíkovou hmotou a navrch nasypeme ostatní ovoce. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut. Ještě horkou upečenou žemlovku posypeme moučkovým cukrem a při podávání porce přelijeme ovocným sirupem.