Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou

Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou

Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou

Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou 4.33/5 (86.67%) 6 votes

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se sýrem, vajíčkem a šunkou

  • 3 šálky na kostičky nakrájeného toustového chleba (nejlépe den starého)
  • 3 velké vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek nasekané šunky
  • 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, třeba čedaru nebo dle chuti
  • 1 zelená cibulka
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • trošku soli, trošku pepře
  • Máslo

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Máslem pěkně vymažte zapékací mísu (nebo jinou žáruvzdornou misku podobné velikosti).
  2. Ušlehejte vejce a mléko ve velké míse. Vmíchejte šunku, 1/2 hrnku sýra, zelenou cibulku, petržel, tymián, sůl a pepř. Přidejte kostky chleba do vaječné směsi a pěkně promíchejte.
  3. Nalijte směs do máslem vymazané mísy. Přikryjte víkem a nechte chvíli odpočinout v chladu (úplně ideálně po dobu 7 hodin, nebo přes noc, ale postačí i hodinka).
  4. Až bude směs pěkně odpočatá (chléb pěkně nasáklý), posypeme zbývající 2 lžícemi sýru. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  5. Pečeme asi tak 40 minut – až bude naše žemlovka udělána pěkně dozlatova. Nechte odstát po dobu 5 minut před podáváním.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*