Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou
Slaná žemlovka se sýrem, vajíčkem a šunkou
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se sýrem, vajíčkem a šunkou
- 3 šálky na kostičky nakrájeného toustového chleba (nejlépe den starého)
- 3 velké vejce
- 1 šálek mléka
- 1 šálek nasekané šunky
- 1/2 šálku plus 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, třeba čedaru nebo dle chuti
- 1 zelená cibulka
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- trošku soli, trošku pepře
- Máslo
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Máslem pěkně vymažte zapékací mísu (nebo jinou žáruvzdornou misku podobné velikosti).
- Ušlehejte vejce a mléko ve velké míse. Vmíchejte šunku, 1/2 hrnku sýra, zelenou cibulku, petržel, tymián, sůl a pepř. Přidejte kostky chleba do vaječné směsi a pěkně promíchejte.
- Nalijte směs do máslem vymazané mísy. Přikryjte víkem a nechte chvíli odpočinout v chladu (úplně ideálně po dobu 7 hodin, nebo přes noc, ale postačí i hodinka).
- Až bude směs pěkně odpočatá (chléb pěkně nasáklý), posypeme zbývající 2 lžícemi sýru. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Pečeme asi tak 40 minut – až bude naše žemlovka udělána pěkně dozlatova. Nechte odstát po dobu 5 minut před podáváním.