Špenátová žemlovka

Špenátová žemlovka

Špenátová žemlovka

Špenátová žemlovka 4.38/5 (87.50%) 8 votes

Ingredience - co budete potřebovat špenátovou žemlovku

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje,
  • 300g chleba nakrájeného na kostičky
  • 200g baby špenátu
  • 1/2 šálku sýru feta
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 5 vajec
  • 2 šálky mléka
  • sůl a pepř

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Olivovým olejem vymažte zapékací mísu. Rozložte kostky chleba na plech a opečte asi 10 minut, chlebové kostky by měly být pěkně křupavé. Nechte vychladnout, poté je dejte do velké mísy. Vmíchejte baby špenát a 1/4 šálku sýru Feta.
  2. V jiné misce rozšleháme 2 polévkové lžíce olivového oleje s hořčicí, citronovou kůru a citrónovou šťávou. Přidejte vejce a pěkně zamíchejte do směsi. Přidejte mléko s 1 lžičkou soli a 1/2 lžičky pepře. Nalijte vaječnou směs na chlebové kostky a míchejte, dokud nebudou pěkně rovnoměrně navlhčené.
  3. Přeneste chlebovou směs do zapékací mísy a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 1-2 hodin (áleží kolik máte času), nebo přes noc v chladničce.
  4. Pak posypeme sýrem a pečeme asi 40 minut. Pokapejte jemně zbývající 1 lžící olivového oleje a dělejte, dokud nebude žemlovka pěkně zlatavá a křupavá, asi 2 minuty. Posypte oreganem, nakrájejte na čtverečky a podávejte.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*