Špenátová žemlovka
Špenátová žemlovka
Ingredience - co budete potřebovat špenátovou žemlovku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 300g chleba nakrájeného na kostičky
- 200g baby špenátu
- 1/2 šálku sýru feta
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- 5 vajec
- 2 šálky mléka
- sůl a pepř
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Olivovým olejem vymažte zapékací mísu. Rozložte kostky chleba na plech a opečte asi 10 minut, chlebové kostky by měly být pěkně křupavé. Nechte vychladnout, poté je dejte do velké mísy. Vmíchejte baby špenát a 1/4 šálku sýru Feta.
- V jiné misce rozšleháme 2 polévkové lžíce olivového oleje s hořčicí, citronovou kůru a citrónovou šťávou. Přidejte vejce a pěkně zamíchejte do směsi. Přidejte mléko s 1 lžičkou soli a 1/2 lžičky pepře. Nalijte vaječnou směs na chlebové kostky a míchejte, dokud nebudou pěkně rovnoměrně navlhčené.
- Přeneste chlebovou směs do zapékací mísy a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 1-2 hodin (áleží kolik máte času), nebo přes noc v chladničce.
- Pak posypeme sýrem a pečeme asi 40 minut. Pokapejte jemně zbývající 1 lžící olivového oleje a dělejte, dokud nebude žemlovka pěkně zlatavá a křupavá, asi 2 minuty. Posypte oreganem, nakrájejte na čtverečky a podávejte.