Švestková žemlovka s jogurtem
Švestková žemlovka s jogurtem
Ingredience - co budete potřebovat na švestkovou žemlovku
- 15-20 švestek (dle chuti, kolik máte rádi)
- 4 vejce
- 5-6 plátků staršího chleba
- 1-2 lžíce másla
- 350 g jogurtu
- 100 g hnědého cukru (o 30 g více, pokud máte rádi sladší)
- 1 lusk vanilky nebo 1 malá lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Namažte na starší plátky chleba tolik másla, kolik máte rádi (po obou stranách). Plátky pak nakrájejte na kousky (dle chuti, na tak velké kousky, jak budete chtít).
- Poté rozšleháme vejce, cukr, jogurt, vanilku a muškátový oříšek a položte chléb do této směsi a nechte ho nasát cca 30 min. – 1 hodinu.
- Během čekání rozehřejte troubu na cca 180 stupňů a vymažte dno a po stranách zapékací mísy máslem. Na to dejte švestky a pečeme 15-20 minut.
- Dejte pak namočené kusy chleba po stranách mísy a zbytek přes švestky – nebojte se natlačit některé kusy chleba do dna.
- Pečeme 30-35 min. Ještě teplé můžeme podávat.