Vanilková žemlovka s whisky
Vanilková žemlovka s whisky
Ingredience - co budete potřebovat na vanilkovou žemlovku s whisky
- 200 g toastového chleba
- 1/2 šálku rozinek
- 2 PL citronové šťávy
- 0,5 dl whisky
- 2 ks vejce
- 1/2 šálku cukru
- 1,5 šálku plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 30 g másla
- Na polití: pudinkový prášek s pravou vanilkou, mléko, cukr
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Rozinky propláchněte vodou a zalijeme je citronovou šťávou a whisky. Necháme odstát asi 20 minut, aby dobře nasákly.
- Toastový chléb nakrájíme na kostičky a opečeme trošku na pánvi.
- Menší zapékací formu nebo mísu vymažeme máslem a vysypeme do ní chléb. Rovnoměrně posypeme rozinkami a polijeme tekutinou, která nevsákla.
- V míse rozšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko a vanilkový extrakt a touto směsí zalijeme chléb. Necháme odstát asi čtvrt hodinku. Na vrch poklademe tenké plátky másla, dáme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova (cca na 180 stupňů asi 30 minut).
- Puding uvaříme podle návodu (můžeme ho udělat i trochu řidší) a podáváme ho se žemlovkou (polijeme jím žemlovku).