Žemlovka podle Jamieho Olivera
Žemlovka podle Jamieho Olivera
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku podle Jamieho Olivera
- 150 g rozinek,
- asi 100 ml tmavého rumu,
- 10 plátků kvalitního toastového chleba,
- 6 velkých vajec nejlépe v biokvalitě,
- 600 ml smetany ke šlehání, typ de luxe (40 % tuku),
- 450 ml mléka,
- 200 g světlého přírodního krupicového cukru + 50 g na posypání žemlovky,
- kůra z 1 pomeranče,
- 3 zralé banány
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C, plynovou na stupeň 5. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem tak, aby byly pokryté. Nechte 30-60 minut odležet, zatímco se budete věnovat přípravě žemlovky.
- Každý toast rozkrojte na 4 trojúhelníky, takže jich budete mít 40. Prošlehejte vejce, smetanu, mléko, 200 g cukru a většinu pomerančové kůry v míse.
- Oloupejte banány a nakrájejte je na hezky baculatá kolečka. Až budou rozinky pěkně nasáklé, sceďte je a rum zachyťte do misky, pak ho přilijte k vaječné směsi. Dobře promíchejte.
- Nechte si stranou 8 trojúhelníčků chleba a pár rozinek. Do formy vyskládejte vrstvu chleba a posypte polovinou banánů a rozinek. Pokryjte další vrstvou chleba, posypte zbylými banány a rozinkami.
- Kousky chleba, které jste si dali stranou, namočte do vaječného krému a položte navrch, krém pak rovnoměrně rozlijte do formy, aby všechno hezky nasáklo.
- Posypte 50 g cukru, zbylými rozinkami a pomerančovou kůrou, vložte do předehřáté trouby a pečte 40-45 minut, až bude povrch zlatý a krém bude krásně bublat.
- Podávejte na zahřátých talířích nebo v miskách zakápnuté trochou horkého krému z formy.