Žemlovka s hruškami a se švestkami
Žemlovka s hruškami a se švestkami
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s hruškami a se švestkami
- 4 hrušky z kompotu,
- 12-15 větších švestek,
- 250ml hruškového džusu,
- 1 lžičku perníkového koření,
- 60 g másla,
- 80 g jemných ovesných vloček,
- 50 g podrcených piškotů,
- 50 g nasekaných mandlí,
- 4 plátky toastového chleba (případně nakrájené housky či vánočky),
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžíce medu,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy,
- lístky meduňky na ozdobu
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Hrušky nakrájíme na osminky, švestky rozpůlíme a vykostíme. Hruškový džus přivedeme k varu, vložíme do něj ovoce, přidáme citronovou šťávu, med, perníkové koření a povaříme.
- Z 3/4 másla, ovesných vloček, podrcených piškotů a mandlí si vymícháme sypkou směs. Chléb potřeme zbylým máslem a posypeme cukrem.
- Formu na zapékání potřeme tukem, vysypeme strouhankou a uložíme do ní plátky chleba. Na chléb rozvrstvíme ovoce, které vyndáme ze šťávy.
- Na hrušky a švestky nasypeme sypkou směs, zalijeme džusem a vložíme zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C u horního ohřevu. Pečeme cca 25-30 min. Na závěr ozdobíme žemlovku lístky meduňky.