Žemlovka s jablkovým pyré
Žemlovka s jablkovým pyré
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s jablkovým pyré
- 400 g vánočky z předchozího dne,
- 600 g jablečného pyré,
- 2 lžíce rumu,
- špetka mleté skořice,
- 800 ml mléka,
- 180 g krystalového cukru,
- 5 vajec,
- 120 g másla,
- 50 ml smetany,
- 30 g hladké mouky,
- 80 g mandlových lupínků,
- máslo na vymazání formy,
- skořicový cukr na posypání
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Vánočku nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Jablečné pyré smícháme s rumem, 2 PL cukru a se skořicí. Pekáč nebo formu na zapékání vymažeme máslem.
- Polovinu plátků vánočky rozložíme do formy, natřeme na ně ochucené jablečné pyré a přikryjeme zbylými plátky vánočky. Mléko rozmícháme s vejci a se 4 PL cukru, nalijeme do formy a žemlovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut.
- Máslo rozpustíme, smícháme s moukou, mandlemi se zbylým cukrem a smetanou. Směs rovnoměrně rozložíme na předpečenou žemlovku (po 25 minutách) a pečeme ještě asi 15 minut dozlatova. Podáváme posypané skořicovým cukrem.