Žemlovka s karamelizovanými jablky
Žemlovka s karamelizovanými jablky
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s karamelizovanými jablky
- 50g másla
- 7-8 středně velkých jablek
- 180g krystalového cukru
- cca 560ml smetany na šlehání
- toustový chléb (nebo i rohlíky, vánočka .. dle chuti)
- 4 žloutky
- 400-500g tvarohu (k ochucení tvarohu 1 žloutek, krystalový a vanilkový cukr).
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Připravíme si středně velkou zapékací mísu, kterou si vymažeme máslem a uložíme na ni pečivo. Zatím suché, ne namočené. Třeba toustový chléb.
- V pánvi si rozpustíme máslo a přidáme oloupaná a na kousky (či měsíčky) nakrájené jablka a krystalový cukr. Trošku si z něho odebereme. Použijeme ho na závěr.
- Tuto směs vaříme, dokud nejsou jablíčka měkké a cukr není zkaramelizovaný. Pak přimícháme smetanu a chvilku (tak 1-2 minuty) vaříme. Odstavíme z plotýnky.
- Jablka přecedíme a šťávu si odložíme. To je asi to nejlepší při této žemlovce :-).
- Do připravené zapékací mísy s pečivem si uložíme jablka (můžete posypat rozinkami, pokud je máte rádi).
- Navrstvíme tvaroh, který jsme si ochutili jedním žloutkem, krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem (toho 1-2 sáčky). Přikryjeme znovu pečivem.
- Ve šťávě, kterou jsme si odlili, rozmixujeme žloutek a touto směsí polijeme připravenou žemlovku. Pokud je šťávy dost, tak si ji nechejte, a o něco později využijete na zalévání žemlovky. Ta šťáva je super. Nakonec žemlovku posypeme zbylým cukrem.
- Dáme péct, dokud pečivo není na povrchu nahnědlé a vypadá křupavě – cca nějakých 40 minut.
- Polijeme šťávou z udušených a karamelových jablek a můžeme mlsat. Úžasná žemlovka.