Žemlovka s mascarpone a borůvkami

Žemlovka s mascarpone a borůvkami

Žemlovka s mascarpone a borůvkami

Žemlovka s mascarpone a borůvkami 4.11/5 (82.22%) 9 votes

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s mascarpone a borůvkami

  • 2 starší bagety nebo více rohlíků či jiného pečiva
  • 6 velkých vajec
  • 450 ml plnotučného mléka
  • Javorový sirup nebo med dle chuti (cca 4-5 lžiček)
  • 1/3 šálku smetany
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 2 šálky borůvek
  • 1/4 šálku sýra mascarpone

Ingredience - co budete potřebovat na borůvkový sirup

  • 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
  • 3/4 šálku javorového sirupu
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Vymažte zapékací mísu troškou másla.
  2. Nakrájejte pečivo (bagetu, briošky, rohlíky, toustový chléb) na kostičky a dejte je do mísy.
  3. Do druhé mísy dejte vejce, mléko, javorový sirup nebo med, smetanu, skořici, pomerančovou kůru. Vyšlehejte a zalijte kostky bagety. Zakryjte fólií a nechte hodinu odstát a vsáknout se.
  4. Rozehřejte troubu na 180⁰C. Vmíchejte borůvky do chlebové směsi. Pak na to dejte mascarpone.
  5. Pečeme dozlatova, 40-50 minut. Podáváme teplé s borůvkovým javorovým sirupem.
  6. Příprava borůvkového sirupu: V hrnci na mírném ohni smíchejte borůvky s javorovým sirupem a pomerančovou kůrou. V malém šálku je potřeba rozpustit kukuřičný škrob ve 2 lžících vody; přidejte do borůvkové směsi. Chvíli povařte, za stálého míchání, dokud směs nezhoustne, asi 1 minutu. Podáváme teplé.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*