Žemlovka s mascarpone a borůvkami
Žemlovka s mascarpone a borůvkami
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s mascarpone a borůvkami
- 2 starší bagety nebo více rohlíků či jiného pečiva
- 6 velkých vajec
- 450 ml plnotučného mléka
- Javorový sirup nebo med dle chuti (cca 4-5 lžiček)
- 1/3 šálku smetany
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
- 2 šálky borůvek
- 1/4 šálku sýra mascarpone
Ingredience - co budete potřebovat na borůvkový sirup
- 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
- 3/4 šálku javorového sirupu
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Vymažte zapékací mísu troškou másla.
- Nakrájejte pečivo (bagetu, briošky, rohlíky, toustový chléb) na kostičky a dejte je do mísy.
- Do druhé mísy dejte vejce, mléko, javorový sirup nebo med, smetanu, skořici, pomerančovou kůru. Vyšlehejte a zalijte kostky bagety. Zakryjte fólií a nechte hodinu odstát a vsáknout se.
- Rozehřejte troubu na 180⁰C. Vmíchejte borůvky do chlebové směsi. Pak na to dejte mascarpone.
- Pečeme dozlatova, 40-50 minut. Podáváme teplé s borůvkovým javorovým sirupem.
- Příprava borůvkového sirupu: V hrnci na mírném ohni smíchejte borůvky s javorovým sirupem a pomerančovou kůrou. V malém šálku je potřeba rozpustit kukuřičný škrob ve 2 lžících vody; přidejte do borůvkové směsi. Chvíli povařte, za stálého míchání, dokud směs nezhoustne, asi 1 minutu. Podáváme teplé.