Žemlovka s pekanovými ořechy
Žemlovka s pekanovými ořechy
Ingredience - co budete potřebovat žemlovku s pekanovými ořechy
- 1 nakrájený starší toustový chléb (nebo bílé bagety)
- 2 a 1/2 šálku mléka
- 1 šálek smetany
- 4 vejce
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- troška soli
- 1/2 šálku másla
- 1 a 1/2 šálku hnědého cukru
- 150g šálek nasekaných pekanových ořechů
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na 180-190 stupňů.
- Nakrájejte toustový chléb nebo bagety na kostičky a dejte je do misky.
- V jiné misce rozbijte vejce, přidejte mléko, smetanu, cukr, sůl a vanilku. Pěkně tuto směs vyšlehejte. Následně touto směsí zalijeme chleba. Nechá se uležet tak 5 až 10 minutek.
- V další misce smíchejte vidličkou měkčené máslo, hnědý cukr, a pekanové ořechy. Směs bude mít konzistenci mokrého písku.
- Nyní dejte cca polovinu chlebové směsi na dno zapékací mísy. Na to cca polovinu pekanové směsi. Pak opět tyto vrstvy opakujte. Klidně to můžete jemně v zapékací míse přitisknout k sobě. Nahoru dejte zbytek pekanové směsi.
- Dejte péci tak na 35 minutek. Až bude barva pěkně zlatavá.