Žemlovka se skořicí a s mandlemi
Žemlovka se skořicí a s mandlemi
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s mandlemi a skořicí
- 6 starších rohlíků
- 4 střední jablka
- 4 PL cukru (moučkového)
- 1 KL mleté skořice
- 3 vejce
- 300 ml mléka
- hrudkovitý tvaroh
- rozinky dle chuti
- mandlové lupínky
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- V mléce rozmícháme žloutky a trochu cukru. Rohlíky nakrájíme na kolečka a namáčíme je v takto připraveném mléce. Vyložíme jimi formu.
- Jablka očistíme, oloupeme, nakrájíme na plátky, posypeme cukrem a skořicí a naložíme je do formy, posypeme rozinkami, které jsme nejprve namočily do horké vody.
- Tvaroh smícháme se lžící cukru a navrstvíme na jablka. Vrch přikryjeme namočenými rohlíky, zakryjeme alobalem a dáme péct cca na 170-180 °C asi na 40-45 minut, poté odkryjeme a zapečeme.
- Žemlovku necháme mírně vychladnout, pak ji překlopíme na plech nebo zapékací podnos. Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh, žemlovku celou potřeme sněhem, posypeme mandlovými lupínky a dáme opět na pár minut zapéct. Pak můžeme pěkně podávat.