Žemlovka se slaninou a sýrem
Žemlovka se slaninou a sýrem
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se slaninou a sýrem
- 1 velká francouzská bageta, nebo menší bagetky či rohlíky (starší)
- 450g slaniny
- 4 lžíce másla
- 1 stroužek česneku, lisovaného
- 1 malá cibule, nakrájená
- 8 velkých vajec
- 800-900ml plnotučného mléka
- 350g nastrouhaného sýru chedar
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na 180-190 stupňů a rozehřejte si pánev (můžete na ni kápnout trošičku oleje).
- Nakrájejte slaninu na malé kousky, hoďte na pánev a udělejte ji do křupava. Pak dejte slaninu na papírový ubrousek, aby pustila trochu tuku.
- Na tu samou pánev dejte máslo, nechte zpěnit česnek s cibulí. Dělejte na mírném ohni pár minutek. Pak dejte pánvičku pryč z plotny.
- Ve velké míse ušlehejte vejce a plnotučné smléko (můžete přidat i smetanu). Přidejte kostky chleba, slaninu, česnekovo-cibulovou směs, 2/3 strouhaného sýra, sůl a pepř. Zamíchejte, necháme 5 minut odležet a dejte do zapékací mísy vymazané máslem.
- Posypte žemlovku zbývajícím sýrem a pečte tak 40-45 minut, dokud žemlovka nebude pěkně dozlatova.