Žemlovka z croissantů
Žemlovka z croissantů
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku z croissantů
- 3-4 celých velkých vajec
- 6-8 žloutků
- 400-500ml smetany
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 6 croissantů (starších)
- 1 šálek rozinek (dle chuti)
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Předehřejte troubu na 180-190 stupňů.
- Ve středně velké misce rozšleháme spolu celé vejce, žloutky, smetanu, cukr a vanilku. Tuto směs dejte chvíli stranou.
- Rozpůlte croissanty v polovině vodorovně. Dejte na dno zapékací mísy tyto půlky croissantů. Na ně dejte rozinky. Pak opět půlky croissantů (hnědou stranou nahoru). Dbejte na to, aby rozinky byly mezi půlkami croissantů.
- Nalijte smetanovou směs přes croissanty a nechte máčet po dobu 10 minut. Můžete croissanty i jemně tisknout, ať pomůžete vsáknutí směsi.
- Nyní přichází pečení. Ideální je péct tuto žemlovku tak, že dáte zapékací mísu na vyšší pekáč a zalijete to do poloviny horkou vodou. Takto pečte tak 35-40 min. Prostě až bude žemlovka na povrchu pěkně zlatavá.
- Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.