Žemlovka z toustového chleba s džemem
Žemlovka z toustového chleba s džemem
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s džemem
- 400 g bílého toastového chleba
- meruňkový džem dle chuti
- jahodový džem dle chuti
- 200 g rozpuštěného másla
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 balíček vanilkového cukru
- 40 g mletých ořechů
- 2 lžíce hnědého cukru
- čtvrt lžičky mleté skořice
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Polovinu plátků toustového chleba natřeme jahodovým džemem a dva plátky vždy spojíme.
- Druhou část plátků potřeme meruňkovým džemem, posypeme mletými ořechy a rovněž spojíme vždy dva plátky.
- Okraje toustových chlebů odřízneme, rozkrojíme napůl nebo pokrájíme na menší části a z obou stran potřeme rozpuštěným máslem.
- Zapékací mísu potřeme máslem a naplníme takto připraveným chlebem.
- Celé vejce rozšleháme, přidáme žloutek, vanilkový cukr, smetanu ke šlehání a vyšleháme.
- Směsí zalijeme pečivo v zapékací míse, povrch posypeme hnědým cukrem smíchaným se skořicí, pokapeme máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě při 190 stupních Celsia. Pečeme asi 40 minut, až bude žemlovka pěkně do hněda.