Žemlovka z vánočky
Žemlovka z vánočky
Ingredience - co budete potřebovat žemlovku z vánočky
- 1 vánočka,
- 5 středně velkých jablek,
- 250g tvarohu,
- 2 celá vejce,
- 2 bílky,
- 2 vanilkové cukry,
- Trochu cukru krystal,
- 1 skořicový cukr,
- 3-4 dcl mléka,
- máslo,
- 1-2 PL rozinek,
- troška strouhanky
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Vánočku si nakrájíme asi na 1,5 cm silné plátky. Formu vymažeme máslem a posypeme trochou strouhanky.
- Mléko vlijeme do hrnce. Přidáme asi 1 lžíci másla, 1 vanilkový cukr, jeden žloutek. Pořádně promícháme a necháme trochu ohřát, aby bylo mléko vlažné.
- Do tvarohu přimícháme 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1-2 lžíce cukru, 1-2 lžíce rozinek.
- Vánočku namáčíme do mléka (tak aby se vánočka nasákla, ale ne příliš, aby se nerozpadala). A ukládáme na pekáč.
- Na to rozetřeme tvaroh. Nastrouhaná jablka. Poprášíme skořicovým cukrem. Opět vrstva vánočky. A zakryté alobalem dáme do vyhřáté trouby (cca na 180-200 stupňů) na 25-30 minut.
- Potom sundáme alobal a pečeme asi dalších 5 min. aby na povrchu byla žemlovka pěkně zlatavá. A na závěr navrstvíme ještě ušlehaný sníh do kterého jsme na závěr přimícháme asi 1-2 krystalového cukru, a necháme péct asi tak 5min. dokud povrch nechytí zlatavě-hnědý nádech.